Stichting Stap 1
herstel en balans

Stichting Stap 1 gebruikt het 12 stappen Minnesota model als uitgangspunt.

Het Minnesota twaalfstappenprogramma is een programma waarmee het herstel wordt nagestreefd van degenen die lijden onder de gevolgen van een verslaving, een dwangmatigheid of andere gedragsproblemen. Wereldwijd is deze manier van verslavingsbehandeling het meest succesvol.

Het programma bestaat uit 12 stappen waarin elke stap een fase is naar verder herstel. Verslaving is een ongeneselijke en fatale ziekte die je altijd bij je zult dragen. Door de 12 stappen toe te passen is het mogelijk om de ziekte te bedwingen; en dan is herstel mogelijk.

De 12 stappen

Stap 1:

Erkennen van je verslaving en dat je je leven niet meer onder controle hebt.

Stap 2:

Toegeven dat je hulp nodig hebt.

Stap 3:

Hulp accepteren.

Stap 4:

De balans opmaken van je leven.

Stap 5:

Je misstappen bekennen tegenover jezelf en iemand anders.

Stap 6:

Onderzoek je zwakheden en tekortkomingen.

Stap 7:

Werken aan je tekortkomingen en zwakheden.

Stap 8:

Maak een lijst met namen van mensen die je schade hebt aangedaan en wees bereid het goed te maken met die mensen.

Stap 9:

Zoek daadwerkelijk contact met deze personen en probeer het goed te maken, behalve als je hen of anderen daarmee zou kwetsen.

Stap10:

Maak er een gewoonte van om dagelijks kritisch naar jezelf te kijken en erken de fouten die je maakt.

Stap11:

Creëer rust in je leven door meditatie of iets waardoor jij deze rust en kalmte ervaart.

Stap12:

Geef je ervaringen door aan anderen die het nodig hebben.